Selasar Si Fakir

kliklah di sini untuk terus menghidupkan blog ini

Catatan Popular

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Cari Blog Ini

Ketahui Pagerank Blog Anda

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

14 Mei 2020

Pencinta kopi : Kenali Jenis-Jenis Kekacang Kopi Popular dan Pelbagai Jenis Kopi



Assalamualaikum semua, salam Ramadhan buat semua sahabat yang beragama Islam. Sudah lama juga fakir tak berceloteh dan meraban dalam blog usang ini. Di musim-musim PKP ni (MCO) fakir jemu teramat dan tetiba teringat kembali selasar si fakir yang semakin usang ini. Kali ini fakir nak “bergebang” – (loghat utara yang bermaksud bersembang atau berbual ) tentang kopi kerana fakir sendiri sangat-sangat menggemari kopi sejak zaman muda lagi dan baru faham jenis serta kepelbagaiannya.

Kita mungkin telah lama meminum kopi dan masih merasa bingung dengan semua jenis kekacang yang berbeza yang membentuk kopi. Di sini fakir hanya ingin berkongsi sedikit pengetahuan bagaimana mengenali dan membincangkan kekacang kopi berkualiti terbaik. Dalam masa yang sama kita sudah sering dengar dan melihat bahawa Arabica dan Robusta adalah dua spesies tumbuhan kopi utama di luar sana, dan kedua-duanya mempunyai kualiti yang sangat berbeza yang membezakannya.



Kekacang Robusta

Buah robusta berkembang dengan lebih baik dan lebih mudah menuai daripada biji Arabica, bermakna mereka memerlukan kurang penjagaan dan kurang sensitif terhadap iklim sehingga mereka akan sentiasa menjadi tuaian yang dijamin. Tumbuhan ini sebenarnya akan menghasilkan lebih banyak biji daripada Arabica, tetapi sisi bawahnya adalah bahawa minuman yang dihasilkan oleh kacang ini rasa pahit dan masam. Biji itu sendiri jauh lebih tinggi dalam kafein untuk penggemar kopi di luar sana, tetapi mereka tetap rendah dalam nilainya.

Robusta adalah salah satu produk kopi paling terkenal di seluruh dunia dan ia juga dikenali sebagai Canephora. Ia digunakan secara umum oleh lebih daripada 40% pengeluar kopi. Menurut laporan yang popular, kebanyakan jenama menggunakan bentuk biji kopi ini kerana rasa. Jenis kacang ini biasanya ditemui di Congo. Robusta diketahui tumbuh agak sederhana dan kurang terdedah kepada variasi dan penyakit cuaca. Anda boleh dengan mudah menggabungkan mereka dengan kacang lain untuk mendapatkan rasa yang kuat. Salah satu manfaat utama lain ialah kekacang ini boleh didapati pada kadar diskaun.

Kekacang Arabica

Kacang Arabica ditanam di ketinggian tinggi dan sangat halus dalam proses penuaian mereka. Kerana penjagaan berterusan dalam fasa pertumbuhan mereka, biji-biji ini menawarkan profil rasa yang lebih menakjubkan dan nota berani yang luar biasa di dalam minuman. Anda akan paling sering melihat kacang Arabica yang dilabel sebagai kopi gourmet, dan mereka mempunyai kira-kira separuh daripada kafein yang terdapat di dalam kacang Robusta. Biji Arabica tulen adalah yang paling jarang dan bernilai dalam pelbagai kopi dan boleh didapati di roast khusus yang lebih canggih.
Sekitar 60% pengeluar kopi di seluruh dunia menggunakan biji kopi Arabica. Mereka adalah kacang yang paling biasa ditemui di dunia dan mereka boleh didapati sebagai semak besar. Oleh sebab ia mudah terdedah kepada fros dan penyakit, kacang-kacangan yang berasal dari tumbuhan sangat mahal. Mereka diadun dengan kacang terkenal lain untuk rasa yang lebih kuat.

Jadi kini terpulang kepada anda untuk menentukan di mana rasa dan kualiti terbaik terletak pada pilihan kopi anda. Jika anda rasa biji Arabica tulen dan segar, kemungkinan anda akan berubah selamanya dengan mengetahui perbezaan kopi berkualiti rendah yang dijual secara komersial. Untuk semua peniaga kopi di luar sana, mengamalkan kelas dan gaya kacang Arab adalah bernilai baik.

Kekacang Liberika

Kopi Liberika merupakan salah satu kepelbagaian biji kopi yang tahan lasak dan berbuah sebanyak 2 kali setahun. Ia sesuai ditanam ditanah rendah. Biji kopi ini mempunyai rasa yang paling pahit. Banyak ditanam di Asia Tenggara.

Pokok kopi tergolong dalam tanaman saka. Ia boleh hidup dan membesar sehingga 25 tahun. Ia akan merimbun pada peringkat awal dan perlu dilakukan cantasan disemua peringkat agar ia sentiasa rendah supaya ia mudah diuruskan. Tanaman ini mempunyai kayu keras sebagai batang utama dan dahan-dahan disekelilingnya.

Kekacang kopi excelsa




 Jika sudah bertemu dengan kebun kopi excelsa, kita boleh membezakannya dengan pokok kopi jenis lainnya dengan melihat warna daunnya yang hijau tua, dengan bahagian belakang berwarna hijau terang. Ukuran daunnya juga cukup lebar dan luas.
jika sudah berbunga, bunganya akan berwarna putih dan besar, serta tumbuh berkelompok terdiri dari satu sampai lima bunga dalam satu kelompok tersebut. Buah kopi excelsa pendek dan lebar, serta bijinya yang lebih kecil daripada robusta dan mempunyai warna kuning cerah seperti liberika.

Pokok kopi excelsa memerlukan waktu satu sampai dua bulan dengan curahan hujan yang tidak terlalu banyak agar pokok kopi jenis ini cepat berbunga. Ianya banyak terdapat di Jambi dan pergunungan Kerinci.

Kekacang kopi luwak




Kopi luwak adalah seduhan kopi menggunakan biji kopi yang diambil dari sisa kotoran luwak/musang kelapa. Biji kopi ini diyakini memiliki rasa yang berbeza setelah dimakan dan melewati saluran pencernaan luwak. Kemasyhuran kopi ini di kawasan Asia Tenggara telah lama diketahui, tetapi baru menjadi terkenal luas di peminat kopi gourmet setelah publikasi pada tahun 1980-an. Biji kopi luwak adalah yang termahal di dunia, mencapai USD100 per 450 gram atau sekira-kiranya lebih kurang RM300 – RM400


Kenali 9 Jenis Minuman Kopi iaitu kopi o kampung, Cappucino, Latte, Mocha, Americano Dll Supaya Tak Keliru Bila Nak Order Depan Kaunter

Ada yang akan tercengang melihat perkataan Cappucino, Latte, Mocha, Americano dan lain-lain yang terbelit lidah nak menyebut. Baru nak beracah menghirup ‘kopi’ tapi aduh banyak pulak jenis kopinya. Bagi para pencinta dan penggemar kopi yang benar-benar gilakan minuman kopi, ianya sudah terbiasa. Bagi Fakir dan sahabat-sahabat yang lain mungkin baru mengetahuinya. Jom kita bongkarkan…….


Kopi Kampung




Kopi Kampung dikenali sebagai Kopi-O. Ia mempunyai citarasa tersendiri yang bukan sahaja beraroma tetapi sedap rasanya. Dengan resepi tradisional yang menggunakan gula pasir dan marjerin sebagai ramuan. Kopi-O telah lama dinikmati oleh peminat kopi tempatan, dan ia juga popular di kalangan peminat kopi di Asia Tenggara.

Espresso



Espresso, hidangan kopi pekat dan juga menjadi bahan asas untuk membuat hidangan kopi yang lain. Dibuat khas dari alat tekanan untuk mendapatkan rasa kopi yang paling pekat dan sebenar.

Kebiasaannya, dihidangkan didalam kuantiti sedikit, jangan pelik bila cawan paling kecil dihantar kepada anda. Rasanya pastilah pekat dan pahit boleh dikatakan ‘ubat’ paling bagus untuk siapa yang ingin rasa bertenaga dan juga bagi sesiapa yang ingin berjaga malam. Tapi anda boleh menambah gula untuk mengawal rasa pahit kopi Espresso.

Mocha



Kegembiraan berganda bagi peminat minuman coklat, anda boleh menikmati bersama kopi yang dipanggil Mocha. Kopi + coklat ini berasal dari Amerika hasil inspirasi dari kopi Itali ‘Bicerin’.

Tidak semua kafe menyediakan rasa yang sama pada kopi Mocha, kerana ia bergantung kepada kuantiti kopi Espresso dan sirap coklat. Mocha boleh dinikmati secara sejuk dan panas. Kini, lagi ‘fancy” bila ada kafe ingin menarik perhatian pelanggan dengan menyediakan kopi Mocha dengan hiasan krim putar, marshmallow dan kepingan coklat.

Cafe Latte



Kalau dalam bahasa pasarnya ‘kopi susu’. Resepi kopi Latte ini pun cukup mudah hanya 1 atau 2 shot kopi Espresso dan dicampur susu yang dikukus (steamed milk). Latte atau Cafe Latte berasal dari perkataan Perancis, Cafe Au Lait dan Latte didalam bahasa Itali bermaksud ‘susu’. Sekiranya anda melancong ke Itali dan ingin memesan Latte pastikan menyebut penuh Cafe Latte, kalau tak nanti anda diberi segelas susu. 

Jika kopi Latte dibuat dari kopi Espresso dan ditambah susu kukus, begitu juga dengan kopi Cappuccino dan ia ditambah buih susu dibahagian paling atas kopi. Cappuccino dan Latte rupanya seakan-akan sama tapi cara penyediaannya sedikit berbeza. Barista biasanya akan menggunakan mesin tekanan air untuk mendapatkan buih susu yang cantik dan banyak.

Cara yang senang nak ingat Cappuccino, anda bayangkan sahaja ‘kopi susu’ yang ada extra buih susu diatasnya. Mudah bukan?

Cappuchino




Jenis kopi yang orang selalu pesan setiap kali pergi ke kedai kopi. Mungkin sebab ianya manis kerana ada campuran susu dan tidak terlalu pahit. Cappucino adalah campuran expresso shot dengan sedikit susu. Yang banyaknya adalah “foam” dibahagian atas kopi tersebut.

Americano



 Bila dilihat kopinya sama macam kopi biasa berwarna hitam gelap. Jangan menyangka kopi yang sama gelap pun rasanya sama. Dari bahan asas yang sama iaitu kopi Espresso dan ditambah air panas, Americano menjanjikan aroma kopi yang kuat walaupun rasa kafein yang rendah. Americano disediakan dalam gelas atau cawan yang besar.

Kopi jenis ini ianya pahit dan ada orang suka tambah gula dan ada yang suka minum begitu sahaja. Terpulang pada individu bagaimana mereka menggemari kopi mereka.


Macchiato



Sama seperti kopi Espresso tapi ini versi ditambah susu. Jika ‘kopi susu’ biasa Barista akan membancuh kopi bersama susu, berbeza dengan Macchiato, kopi akan ditambah ke dalam susu. Nampak tak ‘permainan’ dia kat situ. Sebab itulah anda akan nampak kesan kopi seakan bertompok di gelas, dari situlah Macchiato mendapat namanya yang berasal dari macchia, bermaksud ‘kesan’ didalam bahasa Itali.

Sekarang kopi Macchiato diperkenalkan dengan pelbagai perisa tambahan, ada yang berperisa karamel, vanila malah coklat. Penulis pun nak give a trylah nanti Caramel Macchiato macam syiok jer.

Cold Brew



Kopi unik ini diseduh tanpa menggunakan air panas. Cold brew hanya mengalami proses penyeduhan air dingin dengan suhu ruang selama beberapa jam, sehingga menghasilkan kopi dengan aroma dan sensasi rasa yang khas.

Affogato




Affogati dalam bahasa Itali bermaksud tenggelam. Ada yang memanggil sebagai pencuci mulut dan ada yang memanggilnya sebagai minuman. Affogato ini adalah beberapa skop aiskrim vanilla atau gelato yang dicurahkan dengan espresso panas. Sedap sekali dinikmati ketika petang kerana ianya manis dan dalam masa sama terasa pahit berlemak kopi itu.

sumber:
wikepidia

Di kesempatan ini fakir nak ucapkan semoga semua saudara-saudara fakir dapat menghabiskan hari-hari terakhir ramadhan ini dengan begitu cemerlang sekali. Inilah kali pertama bagi kita berpuasa dalam keadaan paling istimewa. Dan selamat menyambut Aidil Fitri yang bakal menjelang...

2 ulasan: