Halba adalah merupakan rempah ratus yang sering digunakan samada masyarakat Melayu mahupun dikalangan bangsa lain. Namun Fakir rasakan golongan masyarakat India dan India Muslim di negara inilah yang paling meluas menggunakan halba.
"Sekiranya umatku tahu akan kelebihan Halba nescaya mereka sanggup tukarkannya dengan sebanyak timbangan emas "
Pada suatu hari Rasulullah saw menziarahi sahabat Saad bin Abi Waqqas yang sedang sakit. Rasulullah saw menyuruh dipanggil tabib. Al Harith Ibn Qaldah datang merawat Saad bin Abu Waqqas. Beliau mengesyorkan agar Saad makan Halba dan Korma Ajwa'. Dengan izin Allah Saad pun sembuh dari sakitnya. Rasulullah saw kemudiannya bersabda :"Gunakanlah Halba sebagai ubat"
Perkataan bahasa Melayu, "halba", berasal daripada nama bahasa Arab, "Hilbeh" (حلبة)
Nama Saintifik bagi halba ialah Trigonella foenum-graecum manakala orang Inggeris mengenalinya sebagai Fenugreek. Halba adalah bijiran benih keras daripada pokok kekacang. Ia boleh didapati sama ada dalam bentuk asal dan kering, atau serbuk berwarna kuning pudar, atau bijian kisaran daripada bijiran yang telah dipanggang. Rasanya aromatik, kuat dan pahit manis, seperti gula yang telah dibakar dengan sedikit saderi. Kegunaan utama halba adalah di dalam serbuk kari.
Jika halba perlu digunakan dalam pes kari, rendamnya semalaman untuk ia mengembung dan menjadi lembut, supaya senang dicampur dengan bahan-bahan lain. Selain dari kari, halba juga digunakan untuk menambah rasa daging merah, ternakan dan sayuran. Namun, jika ia digunakan terlalu banyak ia akan meninggalkan rasa yang pahit.
Memanaskan buah pinggang dan organ pembiakan. Menjadi amalan kuno tabib China untuk rawatan mati pucuk.
Halba merupakan antara ubatan yang tertua di dunia dan digunakan oleh Al-Abqirad
( Hippocrates) iaitu bapa perubatan Yunani.
Halba mempunyai sejarah yang panjang di dalam dunia perubatan terutama untuk membesarkan payudara dan kuantiti susu bagi ibu yang menyusu. Saintis telah mengesahkan, halba mempunyai konsentrasi tertinggi diantara tumbuhan yang digunakan sebagai penggalak pembesaran payudara, seperti diosgenin, steroid semulajadi yang dipanggil sapogenin mewakili 60% pembuatan steroid didalam industry pharmaseutikal.
Orang-orang Melayu di Terengganu menjadikan halba sebagai salah satu ramuan dalam adunan nasi dagang. Manakala di Johor, saudara-saudara kita sering memasak nasi lemak dengan meletakkan halba... untuk naikkan wangi nasi lemak tersebut.
Orang-orang India juga banyak memanafaatkan halba dalam setiap masakan mereka dan salah satu contohnya ialah kari.
Sedikit bahagian daripada halba ini turut digunakan secara komersial dalam perisa buatan seperti vanila, caramel, butterscotch dan maple.
KEGUNAAN HALBA
1. Diminum sebagai teh untuk
- Melancarkan haid
- Menghilangkan kembung, sebu dan senak
- Pencuci perut
- Menguatkan jantung
- Menghilangkan lendir tekak
- Melegakan sakit kepala/ migraine
- Membuang angin
- Menyembuhkan buasir
- Senggugut
- Merangsang rahim
- Kegemukan
- Kurang berat badan
- Mengawal kencing manis
- Radang kulit dan Bisul
2. Teh Halba + Madu
- Kurangkan ketagihan rokok dan dadah
- Anemia
3. Untuk anak-anak yang baligh
- kecergasan
- kekuatan badan
- Tumbesaran
4. Untuk ibu menyusu
- Banyakkan air susu
5. Halba juga adalah ramuan tradisi menambahkan nafsu lelaki dan wanita.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan